Pomiń nawigację

Wyniki wyszukiwania dla

Brak wyników wyszukiwania

W dniu 14 listopada 2021 roku, w Łękach Szlacheckich odbył się finał Konkursu Smaki Powiatu Piotrkowskiego. Spośród 26. tradycyjnych potraw, zgłoszonych przez 16. uczestników komisja konkursowa wyłoniła (choć nie było to łatwe, bo wszystkie potrawy były wspaniałe) zwycięzców Konkursu. 

Za najlepszą uznano baraninę pieczoną z cebulą i czosnkiem, przyznając Grand Prix KGW Ogrodzona z Gminy Łęki Szlacheckie. I miejsce przyznano świeżonce, chlebowi pszenno - żytniemu, seromakowi przygotowanemu przez KGW w Korytnicy z Gminy SulejówII miejsce zajęło KGW Ręczno za prażuchy palone z psiochą, a na miejscu III uplasowało się KGW Wolbórz z zupą dyniową z zacierkami. Wysoki poziom Konkursu sprawił, że przyznano jeszcze 3 wyróżnienia za: zupę chrzanową (KGW Golesze Duże), kapuśniak z prażuchami (KGW „Koniczynka” z Nowej Wsi) oraz kapustę z grochem biały jaś i dżem tęczowo - arbuzowy autorstwa KGW Kolonia Stara.

Prezentacja tych potraw, pięknie udekorowane stoły, uczestniczki i uczestnicy Konkursu w regionalnych strojach, a przede wszystkim feria zapachów i smaku... tego nie da się opisać.

Wynikiem Konkursu jest pozyskanie 26. oryginalnych i szczegółowych przepisów kulinarnych na tradycyjne potrawy  Ziemi Piotrkowskiej. Regionalne produkty kulinarne charakteryzują się swoją indywidualnością na którą wpływa czasami, wydawałoby się nieistotny, drobiazg. O te drobiazgi, przekazane następnym pokoleniom przez nasze babcie i mamy, dopytaliśmy w trakcie konkursu, aby dopracowane przepisy, przy udziale Starostwa Powiatowego w Piotrkowie Trybunalskim, wydać w formie książki.

Lokalizacja

Zwycięski

Zdjęcie

Koszt:
5 000,00