Pomiń nawigację

Wyniki wyszukiwania dla

Brak wyników wyszukiwania

Aktualność

Aktualność Kuchnia kaukaska - różnice i historia / Caucasian cuisine - differences and history

Kuchnia kaukaska - różnice i historia / Caucasian cuisine - differences and history

Łódzkie Centrum Wielokulturowe zaprasza na kolejne z cyklu spotkań przybliżających kulturę mieszkańców Łodzi. Temat naszego spotkania dotyczy kuchni kaukaskiej, bardzo różnorodnej i ciekawej. W tym tyglu kulinarnym orbituje kilka krajów z daniami bardzo podobnymi lecz o różnych nazwach i różnej ich historii. Zapraszamy do poznania smaków Kaukazu.

Będziemy wykonywać jedno danie w dwóch wersjach - Plav z Armenii i Plavi z Gruzji - danie z ryżu. To samo danie pod delikatnie różną nazwą występuje we wszystkich krajach Kaukazu. Zobaczmy czym się różni jeśli wykonamy je po armeńsku, a czym jeśli wykonamy je po gruzińsku. Może smakiem, może kolorem, a może stwierdzimy, że jednak są zupełnie inne?

Termin: 15 lutego 2022, godz. 17:00-20.00
Spotykamy się w sali z zapleczem kuchennym (w studium kulinarnym 3 pięter) przy ul. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 71/73, III Piętro.


Zajęcia będą prowadzić:
Lia Movsisyan - rodowita Armenka, poszukująca smaków dziedzictwa swojego kraju, przebywając w Polsce od prawie roku.
Linda Tvaliashvili - Gruzinka, mieszkająca w Łodzi, dusza artystyczna, wprowadzająca sztukę do kuchni z różnym skutkiem...
Jacek Jędrzejczak - opiekun studia kulinarnego 3 pięter. Prowadzący różnorodne projekty kulinarne oraz Łódzką Kuchnię Dobrego Smaku.


Program wydarzenia:

1. Przywitanie uczestników.
2. Zapoznanie się uczestników.
3. Prezentacja o kuchni Kaukazu prowadzona przez Lię i Lindę (język wykładowy angielski, z możliwością tłumaczenia na polski).
4. Krótkie szkolenie BHP odnośnie pracy w kuchni wspólnej oraz zasad pracy w studium kulinarnym.
5. Podział uczestników na zespoły.
6. Zespół pod kierunkiem instruktorów wykonują plav i plavi.
7. Wspólna degustacja oraz wymiana uwag z procesu gotowania.
8. Wspólne sprzątanie kuchni z uczestnikami.


Ze względu na warsztatowy charakter spotkania i ograniczoną ilość miejsc prosimy o wcześniejsze zgłoszenie się za pomocą poniższego formularza: https://forms.gle/KznkZtiAvbvHYdJa6

Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

Spotkanie będzie prowadzone w języku angielskim, z możliwością tłumaczenia na polski.

Osoba do kontaktu:
Zofia Kwiecień: zkwiecien@opus.org.pl, 797 548 832


________

ENG

We would like to invite all those interested for an event promoting the culture of foreigners living in Łódź: this time we encourage you to participate in a meeting under the title "Caucasian cuisine - differences and history".

We meet on 15 February 2022r. (Tuesday) from 5 p.m. to 8 p.m.
The event will be held in a room with kitchen facilities (in the 3-storey culinary studio) at 71/73 28 Pułku Strzelców Kaniowskich Street, 3rd floor

The topic of our meeting concerns Caucasian cuisine, very diverse and interesting. In this culinary melting pot orbits several countries with very similar dishes but with different names and their different histories. We invite you to discover the flavours of the Caucasus. We will perform one dish in two versions - Plav from Armenia and Plavi from Georgia - a rice dish. The same dish under a slightly different name can be found in all Caucasian countries. Let's see what is different if we make it the Armenian way, and what if we make it the Georgian way. Maybe by taste, maybe by colour, or maybe we will find that they are completely different?

 

The meeting will be led by:

Lia Movsisyan - a native Armenian, looking for the flavours of her country's heritage, staying in Poland for almost a year.
Linda Tvaliashvili - Georgian, living in Lodz, artistic soul, introducing art to the kitchen with varying results...
Jacek Jędrzejczak - the owner of the culinary studio 3 floors. Leader of various culinary projects and the Lodz Kitchen of Good Taste.

 

The programme of the event:

1. greeting of participants.
2. getting to know the participants.
3. presentation about Caucasian cuisine by Lia and Linda (English with possibility of translation into Polish).
4. short safety training about working in a shared kitchen and the rules of working in a culinary studio.
5. division of participants into teams.
6. teams under the guidance of instructors make Plav and Plavi. Joint tasting and exchange of comments from the cooking process.
8. cleaning of the kitchen together with the participants.

 

Participation in the meeting is free of charge.

The meeting will be held in English with translation into Polish if necessary.

Due to the workshop nature of the meeting and limited number of places, please register in advance using the form below.

https://forms.gle/HL7oVjXzzgycPGMB6

 

Contact:
Zofia Kwiecień: zkwiecien@opus.org.pl, 797 548 832.

Wydarzenie

  • 15 lutego 2022 Początek: 17:00 - Koniec: 20:00
    Kuchnia kaukaska / Caucasian cuisine

Może Cię zainteresować