Pomiń nawigację

Wyniki wyszukiwania dla

Brak wyników wyszukiwania

Mikrodziałanie

Tożsamość o smaku ziemniaka - cykl warsztatów i spotkań dotyczących kuchni Łodzi i okolic MIKROGRANTY "ŁÓDZKIE NA PLUS" 2019

Stowarzyszenie SPOŁECZNIE ZAANGAŻOWANI
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Łodzi i okolic na cykl warsztatów i spotkań kulinarnych pt. "Tożsamość o smaku ziemniaka". Warsztaty, podczas których będziemy odtwarzali lokalne tradycje związane z gotowaniem, odbędą się w Społecznym Domu Kultury Stare Polesie/Miejsce Spotkań przy ul. 28. Pułku Strzelców Kaniowskich 9 w Łodzi. To mieszkańcy - lokalsi odpowiadają za to jak bogata i ciekawa jest kultura kulinarna regionu. Mimo trudności ekonomicznych, nasza (łódzka) pomysłowość nie zna granic! Wiedzieliśmy o tym jak najlepiej zrobić zalewajkę i kluski żelazne, nawet wtedy, gdy nie było możliwości zdobycia podstawowych produktów codziennego użytku. Dziś nasze łódzkie zupy i przekąski mogą stać się równie rozpoznawalne jak pizza, czy francuskie bagietki - bo nie są nawet od nich nawet odrobinę gorsze! Dlatego zapraszamy do współtworzenia opowieści o tożsamości kulinarnej regionu podczas spotkań i wspólnego gotowania w listopadowe i grudniowe weekendy. Wspólnie nauczymy się jak zarządzać codziennym budżetem, tak by nasze posiłki w dalszym ciągu były domowe i najwyższej jakości. Poznamy także tradycje kulinarne społeczności żydowskiej, które wpłynęły na łódzką kuchnię. Wreszcie dowiemy się jak przyrządzać dobrze znane potrawy i napoje - jak zalewajka, czy zsiadłe melko - tak, by osiągnęły poziom najwyższej klasy restauracji. Szczegółowy harmonogram i informacje o przebiegu warsztatów będą dostępne pod adresem internetowym: https://www.facebook.com/pg/StarePolesieMiejsceSpotkan/ oraz u pracowników Społecznego Domu Kultury przy ul. 28 Pułku Strzelców Kaniowskich 9.