Pomiń nawigację

Wyniki wyszukiwania dla

Brak wyników wyszukiwania

Realizacja konkursu ,,Smaki Ziemi Piotrkowskiej" przebiegała w trzech etapach. Pierwszym etapem było dotarcie z informacjami o wydarzeniu do jak największej grupy osób. Udało się to doskonale gdyż zainteresowanie było bardzo duże. Kolejnym etapem było przyjmowanie zgłoszeń. Na tym etapie zgłoszenia były sprawdzane pod względem zgodności z regulaminem oraz czy zawierają prawidłowo sporządzony przepis na potrawę konkursową. Z listy zgłoszeń komisja wyłoniła 14 finalistów. Finał imprezy odbył się w Budynku Starostwa Powiatowego w Piotrkowie Trybunalskim. Wszystkie potrawy zostały zaprezentowane w Sali Kolumnowej Starostwa. Komisja przeprowadziła szczegółowa ocenę pod względem smakowym, ale również wizualnym oraz historii, z jaką wiąże się potrawa. Po udaniu się komisji na naradę każdy z uczestników mógł skosztować wszystkich przedstawionych potraw. Ostatecznie wyróżniono KGW w Janikowicach za „Czarne w białym po Aleksandrowsku” oraz Stowarzyszenia Krośnianki za „Smalczyk Krośnianek”. Na miejscu III z potrawą „Mierzyńska Zarzucajka” uplasowało się KGW Sami Swoi Mierzyn, na II miejscu Gminny Związek Kółek i Organizacji Rolniczych z Moszczenicy z „Zupą Garus na pierdziołkach” zaś zwyciężyły „Kapuśniaki, pierogi, barszcz czerwony” przygotowany przez Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Ręczno. Wszystkim wyróżnionym komisja wręczyła nagrody rzeczowe Bardzo pozytywnie została odebrana informacja, że zostanie stworzona publikacja zawierająca wszystkie przepisy, jakie zostały wyłonione do finału.

Lokalizacja

Zwycięski

Zdjęcie

Koszt:
5 000,00